Ravna zelena streha, da ne in kaj lahko na njej posadim?

Spoznajmo zeleno streho

Poznamo jo tudi pod drugim imenom, živa streha. Zelena streha je posebej zgrajena streha, ki podpira rastlinstvo in rastlinsko življenje v korist okolja. V mestnih območjih, kjer ni zelene površine, lahko služijo kot habitat za prostoživeče živali.

Vrste zelenih streh delimo, odvisno od tega, kako globok je sadilni medij in koliko vzdrževanja potrebuje.

  • Intenzivne zelene strehe so zgrajene v pogojih tradicionalnih vrtov in zahtevajo veliko vzdrževanja.
  • Na drugi strani so obsežne, samonosne, listnate strehe, ki so idealne za robustne rastline, odporne na sušo. Te sestavljajo veliko večino zelenih strešnih instalacij v ZDA in po vsem svetu, saj se znajdejo v domovih in podjetjih.

 

Navsezadnje, vsi želimo, da je nas vrt lep prostoren, kakovosten, enostaven za vzdrževanje in vsestranski.

Torej, kaj lahko posadim na zeleni strehi?

Vsaka streha je drugačna in vsak zeleni profil strehe se lahko razlikuje po višini in konstrukciji, na splošno pa morajo biti strešne rastline bolj odporne od tistih, ki rastejo na tleh.

Čeprav ni natančne opredelitve, so velike površine zelenih streh dostopne in imajo večjo raznolikost gojišč, kot so trave, grmičevje, drevesa in druge rastline, in lahko podpirajo tudi bolj raznoliko izbiro rastlin, vključno z manjšimi drevesi.

Ozelenitev strehe bo šla skozi naravni cikel nasledstva, rastline, ki najbolje ustrezajo lokalnemu podnebju, bodo najbolj prevladujoče. Svetujemo uporabo rastlin, ki naravno rastejo v vašem okolju.

Če želite, da je Vaša streha nekaj res posebnega preizkusite različne trave, grmičevje, trajnice, drevesa ali druge rastline različnih velikosti in oblik. Mimogrede, ste vedeli, da zelenjava odlično uspeva na zeleni strehi?

Želite več nasvetov?

Zelene strehe

Kakšna je sestava zelenih streh?

Zelena streha je dodatek obstoječi stavbi z ravno streho in se najpogosteje uporablja za gojenje rastlin. Vendar pa zelene strehe vključujejo številne druge značilnosti zaradi katerih je zgradba varnejša in dolgoročnejša. Skoraj brez dodatne potrebe po vzdrževanju. Zelena streha lahko pticam zagotovi življenjski prostor, absorbira onesnažen zrak, drastično zmanjša odtok odpadne vode z zadrževanjem deževnice in zmanjša onesnaženost zraka v stavbah. 

Preberi več »
Ravne strehe

Spoznajmo ravne strehe

Zasnova ravne strehe predstavlja estetski odmik od tradicionalne dvokapne strehe, vendar mora biti izbira varna in praktična. Najpogostejša vrsta ravne strehe je tista, ki združuje toplo izolacijsko plast s snopom, ki ščiti pred razpadom zaradi zračnih tokov, bolj znane kot hladne ravne strehe. Topla strešna konstrukcija je sodobna metoda gradnje ravne strehe in je prednostna, kjer je to mogoče.

Preberi več »