Search
Close this search box.

IZDELAVA STREHE

Izdelava streh od A do Ž, od ravnih do zelenih in vse vmes. 

NAŠE STORITVE

Izdelava strehe

Danes  strehe imenujemo tudi kapa hiše ali objekta, ki je z njo pokrit. 

Streha je najvažnejši del hiše ali objekta, saj preprečuje vlaženje in propadanje sten in ostrešja ob slabem vremenu.  Dežu, snegu in ostalim meteorološkim padavinam  je s kvalitetno ter pravilno izvedeno streho potrebno preprečiti, da vplivajo na ostrešje ter zidove objekta. 

Strehe se formirajo in načrtujejo glede na okolje v katero je stavba umeščena. To okolje je povezano z zgodovinskimi danostmi, časom gradnje soseske in arhitektonsko obliko.  Zato se mora vsaka nova gradnja tem zakonitostim okolja v katerem nastaja tudi prilagoditi.

Strehe na objektih so danes  različne po obliki, po materialih , vse strehe pa se morajo skladati z okoljem in predvsem ostalimi strehami.  Ne samo oblika, tudi usklajenost z materiali je v določenih  mestih (Ptuj), soseskah in okrajih – usklajena!  Gradnje ad – hoc (na pamet) danes niso dovoljene. 

Izvedba streh se razlikuje od naselja do naselja in od tipične gradnje v vsakem od naselij.

Tako poznamo starejše gradnje, kjer prevladuje opečna strešna kritina (iz bobrovca), ki pa zahteva močno ostrešje (rušt), ki nosi  tudi do 82 kg strehe na kvadratni meter.  V stara mestna jedra spada opečna kritina, ki ima tudi izredno dolgo dobo trajanja.

Blokovska naselja  ter večji objekti, kot so šole, vrtci ter objekti splošnega pomena, se v današnjih časih pokrivajo predvsem z ravnimi strehami. Te so lahko pokrite le s folijo ali folijo s prodcem.  Ponekod pa so tudi tovrstne strehe ozelenili. 

Smiselnost tovrstnih streh na večjih objektih je pridobivanje prostora v mestnih naseljih.

Kakšna pa je cena izdelave strehe?

Cena izdelave strehe je odvisna od:

  • velikosti strehe,
  • naklona,
  • tipa strehe ( dvokapnica, dvokapnica s čelnim čopom, štirikapnica,…)
  • konstrukcije,
  • izbrane strešne kritine.

Povprečna cena za izdelavo strehe je 57 EUR/m2. Med tem, ko je cena za razrezan gradbeni les 160 EUR/m3.

Izdelava ostrešja

Začetek izdelave ostrešja se začne z izrisom, načrtom izdelave. Pomembno je, da je ostrešje in tudi streha v popolnem skladu z vsemi konstrukcijskimi in tudi s statističnimi predpisi, ki jih je potrebno v skladu s slovensko zakonodajo upoštevati.

Izdelava ostrešja je odvisna od samega nosilnega sistema, čigar primarna naloga je, da je nanj pritrjena sekundarna konstrukcija. Nosilni sistem mora vsekakor zdržati težo snega in vetra. Sama izdelava ostrešja se najpogosteje opravlja iz lesa, zato je potrebna tudi priprava lesa na sam projekt. Najprimernejši čas za sekanje lesa je zimski čas, saj je takrat najmanj škodljivcev.

Pri končnemu videzu strehe moramo biti pozorni, da bo ta prilagojena in vključena v pokrajino v kateri stavba stoji.

Smo specialisti za ravne in zelene strehe. Bi radi izvedeli več?

Naložbo sofinancira Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Naložbo vavčer za digitalni marketing – izdelavo spletne strani sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.