Search
Close this search box.

Kakšna je sestava zelenih streh?

Zelena streha je dodatek obstoječi stavbi z ravno streho in se najpogosteje uporablja za gojenje rastlin. Vendar pa zelene strehe vključujejo številne druge značilnosti zaradi katerih je zgradba varnejša in dolgoročnejša, skoraj brez dodatne potrebe po vzdrževanju. Zelena streha lahko pticam zagotovi življenjski prostor, absorbira onesnažen zrak, drastično zmanjša odtok odpadne vode z zadrževanjem deževnice in zmanjša onesnaženost zraka v stavbah. 

Namakanje je eden najpomembnejših vidikov celotne zasnove zelene strehe, tako je potreben vodoodporen sloj nad strešno konstrukcijo, da vlaga ne poškoduje osnovne zgradbe z gnitjem ali obrabo njenih elementov.

Čeprav zelene strehe običajno zahtevajo večjo začetno naložbo, je pomembno vedeti, da lahko podaljšajo življenjsko dobo strehe in zmanjšajo stroške ogrevanja ter hlajenja. V primerjavi s klasičnimi strešnimi sistemi zelena streha, absorbira deževnico, izboljša kakovost zraka in zmanjšuje onesnaženost zraka zaradi klimatske naprave, ogrevanja in hlajenja. Zelena eko streha zagotavlja drenažo vode in ščiti stavbo pred vremenskimi vplivi.

Zelene strehe lahko v povprečju nosijo od 25 do 150 kilogramov na kvadratni meter, odvisno od vrste gradnje. Za primer na veliko večnadstropno stavbo lahko nasadite veliko dreves in grmovnic ali pa manjši strešni vrt.

Sodobne, novodobne zelene strehe so običajno sestavljene iz petih osnovnih slojev, od katerih vsak vsebuje posebni substrat, ki podpira vegetacijo. Običajno so debeli od 1,5 do 2 centimetra, lahko pa tudi 4 cm.

Želite več nasvetov?

Zelene strehe

Ravna zelena streha, da ne in kaj lahko na njej posadim?

Vsaka streha je drugačna in vsak zeleni profil strehe se lahko razlikuje po višini in konstrukciji, na splošno pa morajo biti strešne rastline bolj odporne od tistih, ki rastejo na tleh. Ozelenitev strehe bo šla skozi naravni cikel nasledstva, rastline, ki najbolje ustrezajo lokalnemu podnebju, bodo najbolj prevladujoče. Svetujemo uporabo rastlin, ki naravno rastejo v vašem okolju.

Preberi več »
Ravne strehe

Spoznajmo ravne strehe

Zasnova ravne strehe predstavlja estetski odmik od tradicionalne dvokapne strehe, vendar mora biti izbira varna in praktična. Najpogostejša vrsta ravne strehe je tista, ki združuje toplo izolacijsko plast s snopom, ki ščiti pred razpadom zaradi zračnih tokov, bolj znane kot hladne ravne strehe. Topla strešna konstrukcija je sodobna metoda gradnje ravne strehe in je prednostna, kjer je to mogoče.

Preberi več »
Fasada

Fasada in barve

Odgovorimo na razna vprašanja od izbire prave barve fasade, izbire glavne barve fasade, zakaj izbrati blage barve in tudi zakaj …

Preberi več »