Search
Close this search box.

Fasada in barve

Vsakdo se že na začetku vpraša o barvi fasade, katera je ena izmed ključnih dejavnikov pri sami fasadi. Barva mora obliki in velikosti ustrezati, saj se potem vse skupaj sklada kot odlična celota. Sama izbira barve fasade pa definitivno ni lahka naloga.

Pomagali vam bomo pri sami izbiri barve, kjer so ključne osnove barv ( psihologija, časovna – trenutna modernost, ideje,…). Prav tako vam bomo predstavili programe za stimulacijo barve fasade, da si boste sam objekt lažje vizualizirali.

Katere barve fasad so moderne

Barve fasad se menjajo z razvojem tehnologije in materialov. Prav tako pa se menjavajo načini izdelave samega postopka. V zadnjem času lahko opazimo, da je vedno več fasad v odtenkih. Sama fasada torej ni zgolj v samo enem odtenku barve, temveč ima določene predele pobarvane svetlejšo, druge temnejšo ( sedaj pogosto belo – sivo). Uporabniki se radi odločajo za nekoliko temnejšo barvo fasade (sivo). Nekaj je tudi takih, ki se jih odloči za zdaj manj klasično barvo (rumeno, oranžno); kateri sta pred leti bile na vrhu same lestvice. Manj pogoste barve so vijolična, roza in modra barva.

Kako izbrati pravo barvo fasade

Odgovorimo na razna vprašanja od izbire prave barve fasade, izbire glavne barve fasade, zakaj izbrati blage barve in tudi zakaj mora barva fasade ustrezati funkciji objekta in nasvet o usklajevanju barve.

Za pravo izbiro barve je potrebno poznati zakonitosti, ki veljajo na tem področju. 

Na samem začetku je potrebno izbrati nosilno barvo fasade – katera je tista, ki bo temeljila. Na podlagi glavne barve se izbirajo odtenki, ki spadajo skupaj z glavno barvo. Zato je zelo pomembno, da fasade ne začne izbirati kot kombinacijo ( belo – vijolična barva).

Vedeti je potrebno, da pri gledanju barv v katalogih bodisi na spletnih straneh bodo te barve predstavljene na zelo majhnih površinah. Enaka barva bo na sami fasadi objekta izpadel bistveno močnejše, svetlejše in drugače. Če vam je določen odtenek barve všeč izberite čim bolj blago varianto.

Barva fasade mora ustrezati funkciji objekta. Na primer poslovni objekti, kateri so obarvani v močne grafične podobe podjetja izstopajo in so na ta način prepoznavni in opazni. Vsi poznamo poslovalnice Pošte Slovenije, kateri slovijo po rumeni barvi. Modro barvo povezujemo s Slovensko policijo. Če imate bivalni objekt se držite umirjenih in ustreznih barvnih odtenkov. Najbolj do izraza pridejo barve, katere so naravne in stimulirajo material iz katerega je hiša izdelana.

V primeru, da so vam všeč močnejši odtenkih, te uporabljajte na manjših površinah. Uporaba le teh se dodaja k enoličnim površinam, da se skrije ali izpostavi določene dele objekta.

Ne pozabite, da je zelo pomembna kompatibilnost barv strehe in fasade, saj le tako subjekt pride do končnega celovitega izdelka.

Želite več nasvetov?

Ravne strehe

Sestava in izdelava zelenih streh

Klemaks Gradnje d.o.o. je specializirano za ravne in zelene strehe, ki so danes prisotne pri večini novogradenj.  Novogradnje so ponavadi primerno oblikovane in naravnane energetsko varčno in trajnostno.  Prav takšno pa je danes tudi prostorsko načrtovanje.

Preberi več »
Zelene strehe

Ravna zelena streha, da ne in kaj lahko na njej posadim?

Vsaka streha je drugačna in vsak zeleni profil strehe se lahko razlikuje po višini in konstrukciji, na splošno pa morajo biti strešne rastline bolj odporne od tistih, ki rastejo na tleh. Ozelenitev strehe bo šla skozi naravni cikel nasledstva, rastline, ki najbolje ustrezajo lokalnemu podnebju, bodo najbolj prevladujoče. Svetujemo uporabo rastlin, ki naravno rastejo v vašem okolju.

Preberi več »
Ravne strehe

Spoznajmo ravne strehe

Zasnova ravne strehe predstavlja estetski odmik od tradicionalne dvokapne strehe, vendar mora biti izbira varna in praktična. Najpogostejša vrsta ravne strehe je tista, ki združuje toplo izolacijsko plast s snopom, ki ščiti pred razpadom zaradi zračnih tokov, bolj znane kot hladne ravne strehe. Topla strešna konstrukcija je sodobna metoda gradnje ravne strehe in je prednostna, kjer je to mogoče.

Preberi več »