Search
Close this search box.

Sestava in izdelava ravne strehe

Klemaks Gradnje d.o.o. je specializirano za ravne in zelene strehe, ki so danes prisotne pri večini novogradenj.  Novogradnje so ponavadi primerno oblikovane in naravnane energetsko varčno in trajnostno.  Prav takšno pa je danes tudi prostorsko načrtovanje.

Sestava zelene strehe je večplastna. Sestavljena je iz naslednjih plasti: podkonstrukcija, strešna izolacija (ustrezna termo in hidroizolacija zelene strehe), drenažna plast, filtrska plast in protikoreninska zaščitna plast ter vegetacijska plast.

Sestava ravne strehe na hitro

  • zaščitni sloj (npr.  prani prodec),
  • filtrski sloj (npr. polipropilenski filc),
  • dodatna toplotna izolacija, s katero zagotovimo primerne bivalne pogoje in temperaturo tudi v notranjosti,
  • pred dežjem, snegom in drugim vdiranjem vlage nas varuje hidroizolacija,
  • sledi plast toplotne izolacije (stiropor),
  • parna zapora,
  • hladen bitumenski prednamaz ter naklonski beton,
  • na vse to pa položimo končno konstrukcijo.

Ozelenitev ravne strehe

Ekstenzivna ozelenitev

Prerez obrnjene ekstenzivno ozelenjene strehe
Prerez tople ekstenzivno ozelenjene strehe

Pri ekstenzivni ozelenitvi strehe je potrebno manj nanosa substrata /10 cm/  in za ozelenitev se uporabljajo manj zahtevne in bolj trpežne rastline, ki ne potrebujejo posebne in stalne nege.

Razen nižjih stroškov je za vzdrževanje potrebno tudi malo časa. Gnojenje enkrat do dvakrat na leto in odstranjevanje plevela spada med vzdrževanje tovrstne zasaditve.

Intenzivna ozelenitev

Prerez obrnjene intenzivno ozelelnele strehe
Prerez tople intenzivno ozelenele strehe

Intenzivnost ozelenitve na strehah je odvisna od načrtovane množine rastlin in bujnosti njihove vegetacije. Zato se vnos rastlinskega substrata/sadilne zemlje/ proporcionalno poveča – dvakratni sloj , od 20 do 40 cm nanosa na predpisane sloje izolacije.

Seveda je intenzivnost tovrstne zasaditve primerljiva s klasičnim vrtom tako po estetiki in blagodejnemu vplivu pri preživljanju prostega časa in počitku na takšni zeleni strehi.

Razen nižjih in višjih trav je možna zasaditev tudi z grmovnicami in manjšimi drevesi, s katerimi pa ne smemo pretiravati. Rastlinje vas bo od zgodnje pomladi do pozne jeseni vabilo na zrak  in vas razveseljevalo z živopisnimi barvami.

Želite več nasvetov?

Fasada

Fasada in barve

Odgovorimo na razna vprašanja od izbire prave barve fasade, izbire glavne barve fasade, zakaj izbrati blage barve in tudi zakaj …

Preberi več »
Zelene strehe

Kakšna je sestava zelenih streh?

Zelena streha je dodatek obstoječi stavbi z ravno streho in se najpogosteje uporablja za gojenje rastlin. Vendar pa zelene strehe vključujejo številne druge značilnosti zaradi katerih je zgradba varnejša in dolgoročnejša. Skoraj brez dodatne potrebe po vzdrževanju. Zelena streha lahko pticam zagotovi življenjski prostor, absorbira onesnažen zrak, drastično zmanjša odtok odpadne vode z zadrževanjem deževnice in zmanjša onesnaženost zraka v stavbah. 

Preberi več »
Ravne strehe

Sestava in izdelava zelenih streh

Klemaks Gradnje d.o.o. je specializirano za ravne in zelene strehe, ki so danes prisotne pri večini novogradenj.  Novogradnje so ponavadi primerno oblikovane in naravnane energetsko varčno in trajnostno.  Prav takšno pa je danes tudi prostorsko načrtovanje.

Preberi več »