Search
Close this search box.

Spoznajmo ravne strehe

Zasnova ravne strehe predstavlja estetski odmik od tradicionalne dvokapne strehe, vendar mora biti izbira varna in praktična. Najpogostejša vrsta ravne strehe je tista, ki združuje toplo izolacijsko plast s snopom, ki ščiti pred razpadom zaradi zračnih tokov, bolj znane kot hladne ravne strehe.

Topla strešna konstrukcija je sodobna metoda gradnje ravne strehe in je prednostna, kjer je to mogoče. Govori se o izolacijski plasti med špirovci in stebri. Izolacija se nanese v isti plasti kot preostala konstrukcija, običajno v sloju betona ali opeke. To zagotavlja, da je temperatura vašega podstrešja skladna z drugimi deli objekta, kot so stene, tla, stropi, okna itd.

Prava ravna streha uporablja sistem, nagnjen od vrha do dna, da nežno nadzoruje pretok vode iz cevovodov, povezanih s strešnimi odtoki, stenami ipd. Ravna streha ima precej nižji naklon kot običajna streha, vendar še vedno prenaša vodo čez rob v žlebove in odtoke. Naklon nagiba se lahko razlikuje, zato je ranva streha dobra izbira za hišo z veliko prostora in visoko stopnjo izolacije.

Osnovna konstrukcija ravne strehe se začne s polaganjem strešnega lesa. Sem spadajo tramovi, ki vsebujejo primerno membrano, ki zmanjšuje nevarnost kondenzacije, in izolacijo, ki preprečuje izgubo toplote. Za dodatno stabilnost se lahko uporabijo jekleni tramovi, vgrajeni v steno, na katere se položi strešni les. Ta vrsta konstrukcije zagotavlja stabilno strukturo in se priporoča pri ravnih strehah, saj dodatno ojača strukturo same stavbe.

Naraščajoči trend gradnje ravnih streh v zadnjih letih je, da se nivo strehe zmanjša na minimum, še posebej, če je streha zasnovana tako, da zagotavlja izolacijo nad nosilno konstrukcijo. Ta praksa je nezaupljiva, saj toplotna izolacija strešne kritine poveča nevarnost kondenzacije.

Kaj pa zelene strehe?

Če načrtujete zeleno streho in morda tudi strešni vrt, se je potrebno posvetovati z izkušenim izvajalcem, da pripravi načrt konstrukcije, ki ustreza edinstvenim zahtevam vaše strehe. Streha vsake stavbe je edinstvena in vsak sistem zelene strehe se bo razlikoval od stavbe do stavbe in celo od mesta do mesta.

Zelena streha je odvisna od vrste stavbe, ki jo želite zgraditi, velikosti želenega strešnega vrta in razpoložljivega prostora. Nekateri izvajalci ponujajo zelene strehe, kjer so vsi sloji, vključno z rastlinami, pripravljeni v premični, zaklepni mreži in je vsak sloj je mogoče namestiti posebej. Potrebno je upoštevati nekaj pomembnih vidikov, vključno z obstoječimi strešnimi materiali (da lahko konstrukcija prenese dodatne obremenitve), velikostjo zgradbe, lokacijo, vremenskimi razmerami in drugimi dejavniki.

Obstajata dve glavni vrsti zelenih streh: intenzivne strehe, ki so debele in lahko podpirajo različne rastline, vendar so težje in potrebujejo več vzdrževanja, in velike strehe, ki so lahke in pokrite s tanko plastjo vegetacije, tako potrebujejo manj vzdrževanja.

Zelena streha na obstoječi zgradbi?

Zelene strehe se lahko namestijo na obstoječe zgradbe z rahlo nagnjenimi ali terasaskimi strehami. Glede na vrsto ozelenitve strehe, ki jo namestite, so rastline lahko modularne, imajo drenažni sloj ali oboje. Z ustrezno izbiro materialov lahko zelena streha ponudi kakovostno, stroškovno učinkovito in okolju prijazno alternativo običajni strehi.

Vse vrste zelenih ravnih streh potrebujejo posebne plasti strešnega materiala, ki jih ne najdemo na običajnih strehah. Globina zelene strehe je odvisna od velikosti rastlin, ki jih izberete, vrste rastnega medija in količine vlage v tleh. Zelene strehe so sestavljene iz dveh slojev: enega za membrano in drugega za izolacijsko plastjo. Obe plasti opravljata isto funkcijo: ohranajta rastline in ščitita strukturo pred elementi, kot so veter, dež, vročina in vlaga, pa tudi toplota sonca.

Želite več nasvetov?

Ravne strehe

Sestava in izdelava zelenih streh

Klemaks Gradnje d.o.o. je specializirano za ravne in zelene strehe, ki so danes prisotne pri večini novogradenj.  Novogradnje so ponavadi primerno oblikovane in naravnane energetsko varčno in trajnostno.  Prav takšno pa je danes tudi prostorsko načrtovanje.

Preberi več »
Fasada

Fasada in barve

Odgovorimo na razna vprašanja od izbire prave barve fasade, izbire glavne barve fasade, zakaj izbrati blage barve in tudi zakaj …

Preberi več »
Zelene strehe

Ravna zelena streha, da ne in kaj lahko na njej posadim?

Vsaka streha je drugačna in vsak zeleni profil strehe se lahko razlikuje po višini in konstrukciji, na splošno pa morajo biti strešne rastline bolj odporne od tistih, ki rastejo na tleh. Ozelenitev strehe bo šla skozi naravni cikel nasledstva, rastline, ki najbolje ustrezajo lokalnemu podnebju, bodo najbolj prevladujoče. Svetujemo uporabo rastlin, ki naravno rastejo v vašem okolju.

Preberi več »