Zelene strehe

Sedanjost in prihodnost - ravne in zelene strehe

Naše podjetje DRUŽINSKO PODJETJE  KLEMAKS GRADNJE d.o.o. je specializirano za ravne in zelene strehe, ki so danes prisotne pri večini novogradenj.  Novogradnje so ponavadi primerno oblikovane in naravnane energetsko varčno in trajnostno.  Prav takšno pa je danes tudi prostorsko načrtovanje.

Trajnostni razvoj urbanih središč in naselij je stalnica, ki ponuja tudi možnost izkoriščanja prostora na zgradbah. Ne gre samo za vedno večjo popularnost zelenih streh, temveč tudi za zakonsko podporo tovrstnim projektom ter subvencioniranje, ki je zakonsko določeno. Gre za nadomeščanje izgubljenega prostora-zelenih površin z urbanizacijo. V razvitih gospodarstvih – kot je n.pr. nemško -  pospešujejo ozelenitev ravnih streh že od 1998 leta zaradi naraščajočih okoljskih problemov.  Predvsem v večjih mestih (Amerika) se tega zavedajo ter pospešujejo ozelenjevanje s subvencijami iz mestnih sredstev. Vsaka, še tako majhna zelena streha, prispeva k ohranjanju ekosistema ter izboljšavi zraka ter v veliki meri odpravljajo vizualno degradacijo prostora.
Zato je zaželjeno, da se ozelenijo ravne strehe v nakupovalnih središčih, spalnih naseljih, na večjih zgradbah zavodov in bolnišnic ter parkirnih hiš in industrijskih objektov.

Kvalitetna zelena streha zagotavlja:

  • Toplotno izolacijo za zmanjšanje izgube toplote v okolje, kar izkazuje manjšo porabo goriva (1 do 2 l/m2 kurilnega olja) v zimskih mesecih.
  • Vročina v poletnih mesecih ne zagreje bivalnega prostora, zato niso potrebne klimatske naprave.
  • Zvočno izolacijo – izboljšano do 40 Db v bivalnih prostorih, ki se nahajajo v bližini železniških povezav, letališč in drugih virov hrupa.
  • Zaviranje staranja strehe, ki zadržuje vodo (temperaturna nihanja so maksimalno 15 do 20 stopinj celzija v 24 urah) in zaradi ozelenitve ni izpostavljena UV žarkom ter izgubi elastičnosti strehe, s tem pa pojavu puščanja strehe.(življenska doba strehe je do 25 let zaradi  velikih kemičnih,bioloških in fizičnih obremenitev)

Zelena streha je vir dobrega počutja

Zelena streha služi tudi kot vrtiček z osnovnimi vrtninami, prostor za rekreacijo, oddih in regeneracijo psihofizične kondicije po napornem delovniku.
Ko se bi morali odpraviti v park na drugo stran mesta, se zatečete v zeleni kotiček, ki prav tako ponuja umirjeno naravo – všečno očem.  Po sprostitvi in premagovanju stresa se lahko vsakodnevno spopademo z napetostmi, smo uspešnejši pri delu in naša storilnost je višja.

Ob formiranju tovrstnega zelenila na strehi se spremeni tudi pogled na mesto kot celoto za prebivalce in njihove obiskovalce. Na zelenicah nastajajo tudi živalski biotopi manjših živalic, ki pospešujejo razvoj zelenice in raznovrstnost rastlinja. Tako se razen mikroorganizmov na zeleni strehi pojavijo še razne žuželke, metulji, čebele,... tja pa se zatečejo tudi manjše ptice.

Ob tovrstnih zelenih otokih v mestih - se možnost za manjše onesnaževanje zraka z ogljikovim dioksidom in mikro delci povečuje. V enem letu 1 m2 zelene površine prečisti 2 dkg aerosolnega prahu.

Poleti, ko se sonce upre v klasične strehe, se v mestih pojavljajo tako zvani »toplotni otoki«. Sončna energija - odbijajoča se s streh – povzroči refleks savne. Temperatura med mestom in okolico pa se razlikuje celo 10 stopinj.  Zelene površine pa lahko ta efekt zmanjšajo tudi do 80 odstotkov.  Seveda, bi moralo biti zasajenega več zelenja kot dosedaj. Vpijanje sončnih žarkov pri zelenih strehah je funkcionalna in daje optimalne učinke.

 

Še nekaj prednosti zelene strehe:

Današnji meteorološki pojavi so raznoteri in mejijo na skrajnosti. Od velikih poplav spomladi ali jeseni do hudih vročin poleti. Skrajnosti so osnove za naravne nesreče. Tako je zelena streha naravno varovalo proti požarom in naravna absorbcija  meteornim vodam, ki ne morejo odtekati po naravnih poteh, kanalizacija v mestih pa ima omejitve. Tako se zmanjšuje tudi možnost poplav.

Ekstenzivna ozelenitevPrerez obrnjene ekstenzivno ozelenjene strehe

Pri ekstenzivni ozelenitvi strehe je potrebno manj nanosa substrata /10 cm/  in za ozelenitev se uporabljajo manj zahtevne in bolj trpežne rastline, ki ne potrebujejo posebne in stalne nege.Prerez tople ekstenzivno ozelenjene strehe

Razen nižjih stroškov je za vzdrževanje potrebno tudi malo časa. Gnojenje enkrat do dvakrat na leto in odstranjevanje plevela spada med vzdrževanje tovrstne zasaditve.

Intenzivna ozelenitev

Prerez obrnjene intenzivno ozelelnele strehe

Intenzivnost ozelenitve na strehah je odvisna od načrtovane množine rastlin in  bujnosti njihove vegetacije.  Zato se vnos rastlinskega substrata/sadilne zemlje/  proporcionalno poveča – dvakratni sloj , od 20 do 40 cm nanosa na predpisane sloje izolacije.
Seveda je intenzivnost tovrstne zasaditve primerljiva s klasičnim vrtom tako po estetiki in blagodejnemu vplivu pri preživljanju prostega časa in počitku  na takšni zeleni strehi.

Prerez tople intenzivno ozelenele strehe

Razen nižjih in višjih trav je možna zasaditev tudi z grmovnicami in manjšimi drevesi, s katerimi pa ne smemo pretiravati. Rastlinje vas bo od zgodnje pomladi do pozne jeseni vabilo na zrak  in vas razveseljevalo z živopisnimi barvami.