Ravna zelena streha, da ne in kaj lahko na njej posadim?

Spoznajmo zeleno streho

Poznamo jo tudi pod drugim imenom, živa streha. Zelena streha je posebej zgrajena streha, ki podpira rastlinstvo in rastlinsko življenje v korist okolja. V mestnih območjih, kjer ni zelene površine, lahko služijo kot habitat za prostoživeče živali.

Vrste zelenih streh delimo, odvisno od tega, kako globok je sadilni medij in koliko vzdrževanja potrebuje.

  • Intenzivne zelene strehe so zgrajene v pogojih tradicionalnih vrtov in zahtevajo veliko vzdrževanja.
  • Na drugi strani so obsežne, samonosne, listnate strehe, ki so idealne za robustne rastline, odporne na sušo. Te sestavljajo veliko večino zelenih strešnih instalacij v ZDA in po vsem svetu, saj se znajdejo v domovih in podjetjih.

 

Navsezadnje, vsi želimo, da je nas vrt lep prostoren, kakovosten, enostaven za vzdrževanje in vsestranski.

Torej, kaj lahko posadim na zeleni strehi?

Vsaka streha je drugačna in vsak zeleni profil strehe se lahko razlikuje po višini in konstrukciji, na splošno pa morajo biti strešne rastline bolj odporne od tistih, ki rastejo na tleh.

Čeprav ni natančne opredelitve, so velike površine zelenih streh dostopne in imajo večjo raznolikost gojišč, kot so trave, grmičevje, drevesa in druge rastline, in lahko podpirajo tudi bolj raznoliko izbiro rastlin, vključno z manjšimi drevesi.

Ozelenitev strehe bo šla skozi naravni cikel nasledstva, rastline, ki najbolje ustrezajo lokalnemu podnebju, bodo najbolj prevladujoče. Svetujemo uporabo rastlin, ki naravno rastejo v vašem okolju.

Če želite, da je Vaša streha nekaj res posebnega preizkusite različne trave, grmičevje, trajnice, drevesa ali druge rastline različnih velikosti in oblik. Mimogrede, ste vedeli, da zelenjava odlično uspeva na zeleni strehi?

Želite več nasvetov?

Zelene strehe

Ravna zelena streha, da ne in kaj lahko na njej posadim?

Vsaka streha je drugačna in vsak zeleni profil strehe se lahko razlikuje po višini in konstrukciji, na splošno pa morajo biti strešne rastline bolj odporne od tistih, ki rastejo na tleh. Ozelenitev strehe bo šla skozi naravni cikel nasledstva, rastline, ki najbolje ustrezajo lokalnemu podnebju, bodo najbolj prevladujoče. Svetujemo uporabo rastlin, ki naravno rastejo v vašem okolju.

Preberi več »
Ravne strehe

Sestava in izdelava zelenih streh

Klemaks Gradnje d.o.o. je specializirano za ravne in zelene strehe, ki so danes prisotne pri večini novogradenj.  Novogradnje so ponavadi primerno oblikovane in naravnane energetsko varčno in trajnostno.  Prav takšno pa je danes tudi prostorsko načrtovanje.

Preberi več »